Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Καυστήρες Pellet

Οι καυστήρες pellet είναι συσκευές πραγματικά απλές ως προς την λειτουργία τους και σίγουρα πιο εύχρηστες σε σχέση με άλλες συσκευές, όπως ξυλόσομπες. Είναι γεγονός πως θέλουν περισσότερη συντήρηση, συχνό καθάρισμα και για κάποιον που τις χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ίσως να είναι αρκετά περίπλοκες, όμως η πραγματικότητα είναι πως είναι τόσο εύκολες όσο και οι υπόλοιπες συσκευές θέρμανση. Ουσιαστικά λοιπόν οι καυστήρες pellet δεν διαφέρουν στην δυσκολία από τους αντίστοιχους καυστήρες που χρησιμοποιούν αέριο, πετρέλαιο κτλ. Οι καυστήρες pellet καίνε μια μορφή βιομάζας η οποία αποτελείται από συμπιεσμένα υπολείμματα ξύλου, το μέγεθος των οποίων θυμίζει αυτό των ξηρών καρπών.
Οι καυστήρες pellet, πέρα από το γεγονός του ότι είναι είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, φαίνεται να έχουν πολύ περισσότερη οικολογική ευαισθησία, ειδικά σε σύγκριση με τα μέχρι σήμερα διαδεδομένα μέσα, μιας και εκλύουν πολύ λιγότερους ρύπους. Βέβαια αυτό εξαρτάται και ανάλογα με την ποιότητα του pellet που θα χρησιμοποιήσει κανείς, μιας και μια κακή ποιότητα δεν φαίνεται να είναι όσο αθώα παρουσιάζεται. Ένα από τα έξτρα θετικά είναι πως οι ρύποι που βγαίνουν από την καύση του pellet είναι τόσο περιορισμένοι, που ακόμα και η χρήση καμινάδας δεν είναι απαραίτητη με τους καυστήρες pellet. Αντί αυτού μια μικρή τρύπα στον τοίχο, πάνω στον οποίο ακουμπάει η συσκευή, είναι αρκετή για να μην γεμίζει ο χώρος σας με τον καπνό που βγαίνει.
Το πόσο pellet χρειάζεται να κάψει ένας καυστήρας pellet είναι μια κατάσταση πολύπλοκη, μιας και αφορά διάφορες παραμέτρους. Στην ουσία, οι πιο βασικοί είναι το είδος της συσκευής καύσης, οι ανάγκες του κάθε χώρου για θέρμανση και η ποιότητα του υλικού pellet που χρησιμοποιείται.
Η λειτουργία που ακολουθούν για την καύση οι καυστήρες pellet είναι μια σύνθετη διαδικασία που δεν είναι απαραίτητη για την παρούσα φάση. Αυτό που όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζει ένας υποψήφιος αγοραστής μιας τέτοιας συσκευής είναι πως τμήμα της λειτουργεί με την βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Αρχικά ότι θα πρέπει να υπολογιστεί ένα έξτρα κόστος από την χρήση του ρεύματος και ύστερα ότι, στην συντήρηση που θα χρειαστεί να γίνει (περίπου μία φορά το χρόνο), ειδικός για να την κάνει είναι κάποιος ηλεκτρολόγος.

Οι τιμές στους καυστήρες pellet ξεκινάνε από 1.700 ευρό και συνήθως φτάνουν μέχρι και 4000 ευρό. Μπορεί να είναι μια ακριβή επένδυση στην αρχή, όμως σίγουρα αξίζει. Ένας ακόμα λόγος είναι η μέση τιμή που έχει το ίδιο το υλικό καύσης pellet, μιας και δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά ανά κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου